Tradycyjnie, sok z brzozy był źródłem składników odżywczych dla ludzi na wiosnę. Obecnie syrop brzozowy jest wykorzystywany do produkcji różnych produktów, w tym naparów octowych, glazur, dżemów i mżawki. W Europie syrop brzozowy jest sprzedawany w celach komercyjnych. Ma on wyraźnie słodki smak, orzechowy aromat i wyczuwalną nutę balsamico. Brzozy są rozpowszechnione w północnej strefie umiarkowanej. Występują również w odległych obszarach górskich. W Chinach występuje 29 gatunków brzóz.
Aby zrobić ocet z soku brzozowego, pierwszym krokiem jest zebranie soku. Sok można zbierać mechanicznie lub ręcznie. W przypadku mechanicznego zbierania soku należy użyć czopu, który jest urządzeniem wielokrotnego użytku wykonanym z rurki PCV z małym kwadratowym wycięciem na jednym końcu. Czopek można kupić w sklepach z artykułami rolniczymi. Należy uważać, aby nie przebić drzewa. Po zakończeniu zbierania soku należy przelać go do czystego szklanego pojemnika, takiego jak np. dijohn.
Sok powinien być zredukowany do około jednej czwartej swojej pierwotnej objętości. Pozwoli to naturalnym drożdżom na fermentację soku. Sok powinien być gotowany na wolnym ogniu, ale nie do wrzenia. Gdy sok jest już gotowy, należy go przelać do mniejszego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Sok można również gotować w podwójnym kotle. Do soku można dodać sole nieorganiczne, takie jak dwuwodorofosforan potasu i chlorek wapnia. W razie potrzeby można również dodać źródło azotu lub regulator pH. Minerały, które są naturalnie obecne w soku, pozostają w produkcie końcowym. Należy jednak unikać dodawania większej ilości wody do soku, ponieważ spowoduje to jego przypalenie.
Zawartość cukru w soku jest wyższa niż w syropie klonowym. Składa się on głównie z fruktozy, która ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich cukrów. Z tego powodu łatwiej się przypala. Gdy sok zmieni kolor na ciemnobrązowy, należy go natychmiast zdjąć z ognia. Jeśli używasz tradycyjnego parownika, powinieneś utrzymywać sok na małym ogniu i unikać przypalania go.
Jeśli zamierzasz gotować soki w tradycyjnej parownicy, zaleca się użycie wiadra ze stali nierdzewnej lub plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością, ponieważ ocynkowane wiadra mogą powodować reakcje chemiczne. Zaleca się również stosowanie pokrywki, aby nie dopuścić do pojawienia się owadów. Można również pozwolić na gotowanie soku na kuchence lub w piecu chlebowym, ale należy uważać, aby nie umieszczać soku bezpośrednio na płomieniu.
Po zebraniu soku, możesz go przefiltrować, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Możesz go również aromatyzować owocami, takimi jak borówki, lub dodać źródło węgla. Syrop brzozowy ma bardziej złożony smak karmelizowanego cukru niż syrop klonowy. Możesz go użyć do zrobienia zalewy do pieczonego lub grillowanego mięsa. Możesz też użyć go do zrobienia słodkiego, wiosennego toniku. Jeśli wolisz, możesz sfermentować sok, aby zrobić ocet z soku brzozowego.
Podobne tematy